Mire jók az élelmiszerhelyettesítők?

green_playful_illustrated_healthy_food_presentation.png

Ételintolerancia, ételallergia, diéta, vegán vagy csak simán egészséges életmód, mind olyan körülmény, amely magyarázatot ad arra, miért kell pótolni akár több ezer éve az emberiség étrendjébe tartozó élelmiszereket.

Ételintolerancia

Az ilyen jellegű problémák hátterében bélműködési problémák állnak, és az egyik leggyakoribb ilyen jellegű baj például a tejcukor-érzékenység, ami a tejcukrot bontó enzimnek (laktáz) a hiányára, vagy elégtelen működésére vezethető vissza. A laktóz intolerancia ellen viszont már vannak laktózmentes tejtermékek, vagy akár a tejet helyettesítők, mint a szója-, a zab-, a rizs-, a kókusz- vagy a mandulatej, illetve a kenhető és rögös tejtermékeket helyettesítő tojásfehérje készítmények, tejföl- vagy vajpótlók.

Gluténérzékenység

A búzaallergiások esetében a búza elhagyása már megoldást jelenthet, míg az autoimmun, vagy nem autoimmun betegségekben szenvedőknek a búza mellett ki kell zárni a rozst és az árpát is, bár utóbbiaknak kisebb mennyiség elfogyasztásakor még enyhébb tünetekkel kell megbirkózni. Ám a fehér kenyér, a nem teljes kiőrlésű pékárúk fogyasztásának csökkentése a legtöbb diéta alapja, a gabonaféléket pedig rizzsel, kukoricával vagy akár burgonyával is lehet helyettesíteni. Ezek alapanyagnak is megfelelők, de a belőlük készült liszt és keményítő is fogyasztható. A köles pedig még magas rosttartalommal is rendelkezik, de választhatjuk a hajdinából, az amarántból és a quinoából készült liszteket is.

Ételallergia

Ez már lényegesen veszélyesebb egészségügyi probléma, amely akár súlyos tünetekkel, sőt, akár halállal is járhat. Az ételallergia az ételintoleranciával ellentétben nem az emésztőrendszerre vezethető vissza, a háttérben ehelyett az immunrendszer betegsége áll. Az élelmiszerben lévő allergének azonnali reakciót váltanak ki a szervezetben, és ez esetben még csak az elfogyasztott étel mennyisége sem számít, már kis adagban is allergiás reakciót vált ki. Ez esetben az érintett ételek helyettesítése életmentő fontosságú.

Cukorhelyettesítők

Korunk egyik jelentős élelmezési problémája a cukor túlzásbavitele, ám a fehér cukrot ma már egy sor édesítőszerrel lehet helyettesíteni. A cukorbetegség elkerülése mellett a diétázók számára is van már megoldás arra, hogy élvezzék az édes ízeket, de elkerüljék az egészségügyi gondok sorát okozó finomított cukor fogyasztását. Ilyen például a méz, amely egy sor sütemény, édesség esetén tökéletes cukorpótló, de teák, kávék édesítésére is tökéletesen alkalmas. Emellett ma már az agávé szirup, a sztévia, az eritrit, a xilit, a kókuszcukor és a dextróz is helyettesítheti a cukorrépa levéből nyert édes, tisztított és kristályosított, egynemű szemcsés szacharózt.

Vegán életmód

A vegán életmódra váltás esetén egy sor állati eredetű élelmiszerről kell lemondani, amelyek korábban észrevétlenül is alapját képezték az életünknek. Ám rengeteg dolgot lehet már helyettesíteni, így magát a húst is. A különböző növényi fehérjékből már megrögzött húsfogyasztókat is megtévesztő húspótlók állíthatók elő, ilyen lehet a tofu vagy a szójabab, utóbbi ráadásul állagra és még ízre is nagyon hasonló alternatíva. A búzasikérből is készítenek már húst helyettesítő fehérjeforrást, de a különböző hüvelyesek mellett a gomba is szerepel a húst pótolni képes alapanyagok között.