Nem véletlenül egyre népszerűbb a galambhús – eláruljuk, miért!

A galambhús hosszú ideig volt a magyar gasztrokultúra egyik alapvető fehérjeforrása, ám az utóbbi évtizedekben kikopott a köztudatból pedig nem véletlenül ették előszeretettel őseink.

galambfogyasztas.jpg

A 20. századig hazánkban is nagyon népszerű volt a galambhús, amely nemcsak a gazdagok asztalán fordult meg, még ha a módosabbak gyakrabban is engedhették meg a galambpecsenye élvezetét. Azonban a 19. századtól kezdve egyre kevésbé volt kedvelt, a tömegfogyasztás idejének beköszöntésével pedig szinte teljesen eltűnt a családi ebédlőasztalokról.

Pedig eleink nem véletlenül kedvelték a kistestű madár húsát, amely egy sor előnnyel rendelkezik a háztáji szárnyasok javával szemben. A 28-30 naposan vágott pecsenyegalamb húsa finom rostozatú, tápláló, könnyen emészthető és fehérjében gazdag. A galambhúsban található fehérjeérték (20 g/100 g), közel azonos a csirke húsának fehérjetartalmával (20,8 g/100 g). Emellett zsírtartalma alacsony, vagyis valóban elmondható, hogy „riválisainál” is egészségesebb választás az állati fehérjék versenyében.

galambhus.jpg

Bár a galambhúsleves nagyon népszerű volt hazánkban, amellett, hogy finom, laktató, egészséges, nagyon tápláló és immunerősítő hatású, a gourmet gasztronómia bizonyította, hogy a galamb számtalan elkészítési módon pazar fogás. Ráadásul mára egy sor tévhitet is sikerült eloszlatni a húsgalamb kapcsán.

A városi lét velejárója a parlagi galamb, amely az évszázadok során megtanult együtt élni az emberrel. Ugyanakkor a városlakó galambok kapcsán egy sor sztereotípia alakult ki, amelyek azonban egyáltalán nem igazak a konyhakész pecsenyegalambhúsra. Sokan azért pártoltak el a galambhús fogyasztás mellől, mert a galamb előkészítése macerás, ám természetesen ma már ez sem akadály, hiszen ahogy a többi szárnyast, ma már a galambot is konyhakészen árulják.

galambhus4.jpg

És amellett, hogy egészségesebb fehérjeforrás, a húsgalamb íze is különleges. Az erdei vad szárnyasokhoz szokás hasonlítani gazdag aromájának köszönhetően, ám a fürjjel, a gyöngytyúkkal és az erdei kacsákkal ellentétben édeskésebb az íze, amely ma már ismét a legnívósabb éttermek étlapján szerepel.

A húsgalamb fogyasztás ráadásul nemcsak hazánkban kezd újra népszerű lenni, a nemzetközi gasztronómiában egyre több helyen fedezik fel, mert könnyű a tenyésztése, míg húsa különleges csemege.