Gasztronómia francia módra

textura-michelin-csillag.jpg

Galambhús

A középkori Magyarországon a galambhús még teljesen megszokott húsfélének számított – főleg az úri gazdaságokban és az ottani ételkínálat terén. Több 16. századi recept is fennmaradt erről. Később azonban szinte teljesen eltűnt a magyar gasztronómiából.

Napjainkban Franciaország a vezető galambhúsfogyasztó Európában.

Rengeteg francia receptet találni, amelyeknek alapja a galambhús. Ez jó példa lehet rá, hogy a hazai gasztronómia ismét visszavegye ezt az ínyencséget.

 

Az elfeledett galambhús

A galambhús különlegesen finom húsfélének számít. Könnyen elkészíthető és rendkívül egészséges, zsírszegény ételeket tudunk belőle varázsolni. Ezért is különös, hogy szinte teljesen eltűnt a magyar étlapokról. Pedig egy ízletes galamblevesnél kevés finomabb étel akad. Jó hír viszont, hogy újra egyre többen kezdtek el foglalkozni hazánkban is a húsgalamb tenyésztésével. Jelenleg persze még az elit éttermek étlapjáról választhatunk csupán galambételeket, viszont idővel ez változni fog.

galamb.jpg

Húsgalamb tartása és népszerűsítése – a környezetkímélő alternatíva

A galamb tartása, habár működhetne nagyüzemi körülmények között, mégis kivitelezhető nagy számban a családi gazdaságok számára is. Franciaországban kizárólag ilyen gazdaságokból kerülnek ki a belföldre és külföldi exportra szánt húsok. Ez a példa is remekül mutatja, hogy a galambhús népszerűsítése nem csupán egészséges, de gazdaságélénkítő hatással is bír. Családok ezreinek jelenthet jövedelmező és olcsó megoldást a falvakban való megélhetésre.

borkonyha.jpg

Galambhús, mint az egészséges étkezés alapja?

Régóta tudjuk, hogy a húsok jelentős része főleg a bevitt gyógyszerek és mesterséges tápszerek miatt évtizedek óta folyamatosan veszít a minőségéből. A tömegigény hatására a sertés-, a baromfi- és a marhatenyésztés szinte kikerülhetetlen részévé vált, hogy már nem lehet természetes zöld táplálékon tartani őket kizárólag. A galamb viszont azon kevés haszonállatok közé tartozik, amelyek a szabadtartás lehetősége miatt önmaguk is képes felszedni a megfelelő zöld táplálékot. Pontosan ezért a gazdának csak a megfelelő gabonáról kell gondoskodnia. Ebből kifolyólag a galambhús jóval táplálóbb és egészségesebb lehet, mint a nagyüzemi állattartásból származó húsok jelentős része. Megéri tehát foglalkozni a galambokkal, hogy újra visszakerülhessenek hazánkba is az általános húsfélék közé.

https://premiumgalamb.hu/