Kutya jó étrend - Kutyatáplálásról nem csak kezdőknek

A házilag készült ételeknél nincs is jobb. Miért ne kényeztethetnénk hát ezzel kutyusunkat?

kutyajo-etrend-kep-940x420.jpg

3 "kutyajó" falat a különlegesebb napokra

Manapság számos tévhit kering azzal kapcsolatban, hogyan lehetne, illetve kellene a kutyák megfelelő táplálását kivitelezni. Az elmúlt évek, évtizedek során fokozatosan megrendült a háziállattartók részéről az állateledel-gyártókba fektetett bizalom. Ennek eredményeként az igény, mely szerint mi, gazdák még tudatosabban szeretnénk négylábú kedvenceink étrendjét befolyásolni már nemcsak körvonalazódik, hanem valós formát is öltött.

 

A jutalomfalatok a kényeztetést jelentik kutyáink számára. Azonban fontos szabály, hogy csak akkor jutalmazzuk őket, ha megérdemlik, azaz, ha azt a tevékenységet, amit éppen csinálnak, díjazásra méltónak találjuk. A jutalmazással, dicsérettel megerősítjük bennük az adott viselkedést. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezekkel a finom falatokkal – főleg a házilag készítettekkel – energiát és tápanyagot is adunk a kutyánknak, tehát ezt kalkuláljuk bele a napi szükségletébe.

 

Omlós májas

300 g BÚZALISZT

7 g SÜTŐPOR

200 g VAJ

100 g MÁJKRÉM

2 db TOJÁSSÁRGÁJA

ízlés szerint: kevés só, szárított majoránna

 

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és a hideg vajjal összemorzsoljuk (ezt a műveletet hideg kézzel végez zük). A májkrémet és a tojássárgáját hozzáadjuk, sóval, majoránnával ízesítjük. Alaposan összegyúrjuk, és 20 percig hűtőszekrényben pihentetjük. Ezt követően téglalap alakúra nyújtjuk, és derelye vágóval, tetszőleges formájú kiszúrókkal vagy felme legített éles késsel hosszúkás, ujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle. Az így kapott tésztacsíkokat sütő papírral bélelt tepsibe helyezzük, és 200 fokon megsütjük. Akkor adjuk a kutyának, ha teljesen kihűlt.

 

 

Muffin a bocitól

1 db TOJÁS

30 ml TEJ

25 ml ÉTOLAJ

75 g JUHTÚRÓ

80 g TELJES KIŐRLÉSŰ BÚZALISZT

1 csomag SÜTŐPOR

50 g CUKKINI (g)

50 g KÍGYÓUBORKA

50 g GOUDA SAJT (reszelt)

ízlés szerint: kevés só, étolaj a forma kikenéséhez

 

A tojást a tejjel és olajjal habosra keverjük, majd az áttört túrót hozzáadjuk. A lisztet a sütőporral összedolgozzuk, majd a folyékony összetevőkkel elkeverjük. A cukkinit és az uborkát megtisztítjuk, meghámoz zuk, és a reszelt sajttal együtt a keverékhez adjuk. Egy közepes méretű muffinsütőt olajjal kikenünk, vagy sütőpapírral kibélelünk. A formákat kétharma dáig a masszával megtöltjük, és előmelegített, légkeveréses sütőben, 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Amikor kihűlt, kínáljuk.

 

 

Kapros-túrós ropi

250 g ROZSLISZT

250 g TEHÉNTÚRÓ

1 db TOJÁS

150 g KACSAZSÍR

ízlés szerint: friss kapor

 

A lisztet átszitáljuk, és a finomra vágott kaporral összekeverjük. A túrót belemorzsoljuk, majd a tojást és a kacsazsírt hozzáadjuk. A masszát alaposan össze dolgozzuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd derelyevágó segítségével tetszőleges vastagságú stanglikat vágunk belőle. (Ha van csontalakú kiszúrónk/szaggatónk, azt is használ hatjuk.) A ropikat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük.

 

 BOOOK Kiadó

Forrás: Vékony Blanka, Dr. Mák Erzsébet, Balogh Lívia: Kutya jó étrend

Kutyatáplálásról nemcsak kezdőknekű

 

isbn-978-615-5417-74-0_1.jpg