Ropogós finomság, amely vitaminban is gazdag? Bizony!
A mikrohullámú vákuumszárítás egy olyan technológia, amellyel zöldségekből és gyümölcsökből készíthető ízletes rágcsálnivaló, amely ráadásul megtartja tápanyagtartalma javát is.
Nem könnyű manapság finom és valóban egészséges finomsághoz jutni, bár egyre népszerűbbek az adalékanyagmentes, hozzáadott cukor nélkül készült édességek, valóban egészséges, vitamin- és tápanyagdús nassolnivaló nem sok van. A chipsek zsírosak, nehezek, a csokis cuccok túl cukrosak, a gyümölcsből hagyományos módon készült szárított termékek elvesztik legfontosabb előnyüket, vagyis a biológiailag aktív összetevőket.
Finomabb és egészségesebb
Azonban van olyan eljárás, amellyel ropogós gyümölcs és zöldség snack állítható elő anélkül, hogy elveszne a lényeg. Míg a hagyományos légáramú szárítás esetén a hő hatására a nedvességgel együtt távoznak a vitaminok, antioxidánsok és más alkotóelemek, amelyek fogyasztása az emberi szervezet számára hasznos. A mikrohullámú vákuumszárításnak hála azonban olyan ropogós finomságok készíthetők gyümölcsből és zöldségből, amelyek egészségesebbek és még finomabbak is, ugyanis az élvezeti értéket csak növeli, hogy a technológia használatával az aromaanyagok is nagyobb mértékben tarthatók meg. A vákuum és a mikrohullám közös használatával elérhető azonban, hogy gyorsabb, kíméletesebb és még gazdaságosabb is az előállítás módja, a végeredmény pedig egészségesebb és finomabb.
Minden, ami a gyümölcs, zöldség legjava
A gyümölcsök, zöldségek fogyasztásának jótékony hatását már nem kell hangsúlyozni, táplálkozásunk egészséges egyensúlyának fenntartása érdekében érdemes odafigyelni, hogy különböző formában minél több rostos, vitaminokban és tápanyagban gazdag, és nem mellesleg finom növényi alapú élelmiszert vegyünk magunkhoz. A szárított gyümölcsök lehetnének alternatívái az aszalt tásaiknak, ám a hagyományos eljárással rengeteg minden veszik el, a hő hatására könnyen elbomlanak, vagy az oxidáció által inaktiválódnak.
Miért más a mikrohullámú vákuumszárítás?
De a mikrohullámú vákuumszárítással az aszaláshoz hasonló tartalmú finomság állítható elő, csak éppen ropogós változatban. A biológiailag aktív komponensek az alacsony hőmérsékletnek, az alacsony oxigén szintnek és a gyors feldolgozásnak köszönhetően megmaradnak az alapanyagban. A ropogós állagot pedig a technológiának köszönhetően a szöveteket alkotó, levegővel telt sejtek és üregek hozzák létre, vagyis annak ellenére chipset kapunk, hogy közben a fontos anyagokat is megtartjuk.
Rengeteg alapanyag, megannyi felhasználási lehetőség
A kombinált szárítási eljárással szinte bármilyen gyümölcs (citrom, narancs, alma, eper, meggy, barack, szilva, sárgadinnye, banán, ananász, szeder, stb.) és zöldség (vöröshagyma, paprika, paradicsom, sárgarépa, cékla, stb.) szárítható ízletes és ropogós falatkává. Előbbiek akár a reggeli müzlibe, joghurtba, zabkásába is remek hozzávalók, de sütemények hozzávalója, sőt, akár por formájában smoothie-k, turmixok alapja is lehet. A szárított zöldségek pedig saláták ropogós kiegészítője lehet, és még speciális étrendbe is könnyen beilleszthetők, de természetesen magukban is tökéletes hozzávalói egy filmnézős estének, vagy baráti csevegésnek.